Få fram skönheten i ditt trägolv

Få fram skönheten i ditt trägolv

Många gamla fina golv som är i massivt trä får genom åren missfärgningar och repor vilket gör att de tappar stil och utseende. En slipning kan restaurera den tidigare skönheten i trägolv och göra ett gammalt golv väldigt vackert igen. Att slipa ett golv kan en händig person göra själv men var beredd på mycket damm och en hel del oljud från maskinen. Golvet slipas med hjälp av en golvslip och för kanter och runt dörrkarmar krävs en kantslip. Om du inte vill ta hjälp av en professionell firma.

Förberedelser för golvslipning

När ett golv ska slipas blir det väldigt dammigt och det kan vara en god idé att försegla rummet som slipningen ska ske i. Givetvis måste rummet tömmas på möbler och dekorationer för att underlätta arbetet som ska göras. En väldigt viktig sak är att gå igenom golvet och kontrollera om det finns några spikar som sticker upp lite då dessa kan förstöra slippappret och just slippappret kan det behövas mycket av vid golvslipning.

Golvslipare

En golvslipare är riktigt tung och väger cirka 70 kilo och kan vara lite svår att manövrera i början av slipningen. Det kostar från 500 kronor och uppåt att hyra en golvslipare och varje slippapper kostar runt 100 kronor. Om spikar sticker upp förstörs slippappret och det kan bli rätt dyrt om papperna slits och går sönder snabbt. Dra ner spikarna 2-3 millimeter i träet för att vara säker på att de inte förstör pappret.

Slippapper och lack

Slippapper 24 är standard att börja med då den är grov och tar bort det yttersta lagret av lack, smuts och repor. Det följs av slippapper 40 som är ett mellanpapper och tar bort de värsta slipmärkena från det grövre pappret. Att använda ett för grovt papper kan resultera i slipmärken som är svåra att få bort. Använd det finaste pappret 80 på slutet för att få en jämn och fin yta. Lacka eller olja golvet och det är som nytt igen.

Kommentarer är stängda.