Välj rätt tapeter

Välj rätt tapeter

Vilka tapeter du har på väggarna gör stor skillnad för hur ditt hem upplevs och att byta tapeter kan förändra intrycket i hela ditt hus – oavsett om du bor i nybyggt eller i ett äldre hus. Saker som är viktiga är dock ofta svåra och tapeterna i ditt hem utgör inget undantag. På samma sätt som rätt tapet kan skapa ett tilltalande intryck, kan fel tapet helt förstöra ett rum. Av den anledningen är det tapeten du bör utgå ifrån när du ska göra om hemma och som tur är det finns det en hel del hjälp att få på vägen.

Välj färg beroende på rum

När det kommer till färgval är det viktigt att fundera över vilket rum du ska välja tapet till. Ett sovrum bör tapetseras i en färg som verkar avslappnande, gärna i en nedtonad nyans. Om du väljer att tapetsera med en mönstrad tapet bör den inte vara för brokig, utan mer åt det mjuka hållet. När det kommer till köket kan du istället tänka tvärt om – där får färgerna gärna vara skarpa och mönstren mer framträdande. I köket ska du piggas upp även en grå novembermorgon och därför har du råd att också ta ut svängarna lite mer när det gäller färg.

Att tapetsera med fondtapet

Så kallade fondtapeter – att bryta av en vägg i ett rum med en avvikande tapet – är ett mode som kommer och går. Faktum är att fondtapeter har en lång historia som sträcker sig ända tillbaka till den tid när det var vanligt med omfattande och ofta mycket färggranna väggdekorer. Att rekommendera är att fondtapeten får komplettera väggar som i övrigt är ganska diskreta när det gäller både färg och mönster, så att det inte blir ”tårta på tårta” och skapar ett alltför rörigt intryck. Fondtapeten i sig får dock gärna vara färgstark eftersom ett av dess syften faktiskt är att bryta av och dra till sig uppmärksamhet.

Kommentarer är stängda.