Duettegardiner

Duettegardiner

Gardiner kan göra mycket för ett rum, de skyddar mot solljus, de skyddar mot insyn och rätt valda kan de också göra ett rum mycket vackrare. Det finns nog få gardiner som kan göra så mycket för ett rum som duettegardiner. Duettegardiner kan sägas vara en vidareutveckling av plisségardiner, som i sin tur har mycket gemensamt med persienner.

Funktion

Precis som persienner och plisségardiner går det att montera duettegardiner inne i fönsterkarmen eller på fönsterbågen. Duettegardiner går därför alldeles utmärkt att montera på fönster som lutar, på takfönster eller på ett vippfönster. Liksom en persienn eller en plisségardin manövreras duettegardiner med hjälp av linor, men till skillnad från persienner går duettegardiner att justera både nedifrån och upp. Det går att låta gardinen täcka hela fönstret, överdelen av fönstret eller nedre delen av fönstret, vilket gör dem utmärkta som insynsskydd. Det samma gäller även för plisségardiner men duettegardiner har dessutom andra egenskaper.

Konstruktion

Duettegardiner har mycket gemensamt med plisségardiner men det finns också avgörande skillnader. Den främsta skillnaden är att duettegardiner har ett extra lager tyg, vilket gör dem dubbla. En dubbel gardin med luftfickor mellan tyglagren. Detta ger gardinen extra volym vilket helt klart gör denna typ av gardin inte bara dekorativ utan bidrar även till praktiska fördelar.

Fördelar

Duettegardinens extra tyglager och dess luftfickor gör att den stänger ute ljus bättre. En plisségardin med grov väv gör givetvis också detta men en duettegardin stänger inte bara ute ljuset, den isolerar bättre och stänger ute mer av värmen än andra gardiner. En duettegardin isolerar inte bara mot värme, den isolerar också mot kyla och ger en mätbar skillnad i rummet, vilket inga andra gardiner gör. En duettegardins extra volym, dess dubbla tyglager och dess luftfickor gör dessutom underverk för rumsakustiken. En duettegardin dämpar höga och ekande ljud och bidrar helt enkelt en bättre inomhusmiljö.

Kommentarer är stängda.