Om Siri

Men hallå där, vad kul att du har hittat hit och är nyfiken på vem jag är!

Om bloggaren bakom Bysiri.se

Lite om mig och Stavanger som jag bor i

Som du säkert gissat av bloggnamnet så heter jag Siri. Jag är 27 år gammal och bor i Stavanger i Norge – en by på höjd med Göteborg fast 100 mil åt väst. För de som inte vet någonting om Stavanger kan jag berätta att byn är känd för oljejobben som försvann och sin svåra dialekt. De har väldigt många egna ord här och blir tillochmed textade när de pratar på norsk tv så att de andra norrmännen ska förstå vad de säger :p Vädret är typiskt västkustväder med starka vindar och mycket regn, gärna i kombination så att det regnar från sidan istället för uppifrån. Tänk om jag vetat det innan jag flyttade hit!

Men hur kom det sig att jag hamnade här då kanske du undrar nu? Jo, efter några tuffa år som kulminerade i en hjärtekrossande (pga familj) sommar kände jag att jag verkligen behövde komma bort, bort från Stockholm och bort från Sverige. Jag intalade mig att det var för att se någonting nytt men egentligen flydde jag. Bort från det som gjorde ont och bort från det jag inte kunde ändra.

Valet föll på Stavanger utan att jag egentligen visste någonting om staden. Det var någon form av magkänsla som sa mig att jag skulle flytta hit, inte den typen av magkänsla som säger att “det är dit du ska, där hittar du meningen med livet och allt blir perfekt” utan mer “åk dit bara,  det kommer inte bli en dans på rosor men det är ditt nästa steg”.

Så jag packade en väska, köpte en flygbiljett och åkte på en lägenhetsvisningsweekend (<-längsta ordet nånsin?). Hittade en lägenhet, åkte hem, packade ner alla mina saker i kartonger, sa upp mig från jobbet och flyttade någon månad senare. Galet och impulsivt kanske men ibland är det nog det som behövs, jag visste bara att jag skulle gå under om jag stannade kvar.

Min framtidsdröm

Jag känner att Stavanger är lite för mycket stad för mig numera. Innan jag flyttade hit oroade jag mig lite för att jag skulle tycka att staden var för liten och tråkig eftersom jag är van vid Stockholm och dess puls. Men det har blivit tvärtom, jag tycker att det är för långt ut till riktig natur och att det är alldeles för mycket folk, byggnader, bilar och ljud här för att jag ska trivas på riktigt.

Istället drömmer jag om att köpa ett hus på landet med min sambo Peter. Ett hus som ligger nära skog, sjö, öppna vidder och berg. Att säga att man inte kan få allt det går jag inte med på, det finns ju fyra sidor (minst) av ett hus 😉

Jag vill ha ett växthus där jag kan odla mina egna grönsaker, det ska vara lagom stort att sätta in en korgstol och ett sidobord i så att jag kan sitta där bland mina plantor under försommardagar, dricka mitt kaffe och läsa en bok eller skriva lite. Sen ska det finnas gott om utrymme att utforska och springa runt på för en hund, helst vill jag ha en Amstaff men vilken kärlekskrabat som helst är välkommen i vårt hem. Sist men nästan viktigast så får det gärna vara riktiga årstider, varma sommarnätter och norrsken som håller oss sällskap under de kallare vinternätterna.

norrskens-tips-the aurora borealis (norrskenet) dances across the sky in norway

 Lite mer om mig

Det känns så svårt med om-mig-texter, jag vill ju vara fyndig och rolig men får mest flashbacks till brevkompisinläggen i tidningarna när man var liten. Jag är betydligt mer än 12 jordsnurr iallafall men vi försöker köra några korta punkter ändå:

– Som person är jag ombytlig och spontan, detta gäller inte bara flytt utomlands utan även filmer, böcker och musik. Någonting som däremot är konstant är kärleken till  fantasy-böcker, choklad och Gilmore Girls. Lika konstant är att jag ogillar skräck, mansplaining och ärtsoppa.

– Jag är väldigt nostalgisk och tittar gärna på gamla foton som väcker minnen från en annan tid. Såhär såg jag ut en stund när jag var liten: (note to self: fråga mamma hur hon tänkte med våra frisyrer då.)

50 frågor och svar

Jag längst fram, munk möter ?

– Att återupptäcka musikfilerna på en gammal hårddisk är också kul, med en gång minns jag vart jag var och hur jag kände när jag hör en låt. Jag kan tillexempel inte höra Britney Spears – Lucky utan att slungas tillbaka till min kompis Veronikas rum. Det är tidigt 2000-tal, vi är 9-11 år och ligger för det mesta på golvet och ritar, hon ritade nästan alltid Nasse medan jag växlade mellan Nalle Puh och Ior. Medan vi övade på att ritade av de perfekt pratade vi om pojkarna i klassen och lyssnade på Britney Spears album, vi gjorde det jämt, jämt, jämt och jag kan inte förstå att vi inte tröttnade. Vi pratar alltså flera timmar flera dagar i veckan här, Lucky var Veronikas favoritlåt på skivan så den spelade vi extra mycket såklart..

– Jag har alltid varit nyfiken och kunskapstörstande, något som resulterar i många timmar på google och framför dokumentärer, det kan hända att det dyker upp lite udda fakta-rutor och dokumentärstips på bloggen, consider yourself warned 😉

– Att behålla språket är viktigt för mig så jag försöker verkligen att hålla mig till ren svenska när jag skriver.Jag märker dock att jag blivit förnorskad i språket så det händer att det blir galet med ord och meningsbyggnad ibland. Det är bara att säga till om du upptäcker något sånt isåfall, jag tar verkligen inte illa upp.

Stavangersk ord och uttrykk oversatt til vanlig norsk

Här ser ni vad jag har att jobba med hehe. Bildkälla okänd.

– Fortsättning på föregående – Det här med stavfel i text kan ju vara väldigt irriterande, eftersom jag ofta skriver på norska i mitt vanliga liv (där de stavar alla ord “fel” enligt oss svenskar) så är det bara att påpeka om det blir galet så ändrar jag. Detsamma gäller om jag helt plötsligt skrivit något ord du aldrig hört, då har jag antagligen råkat röra ihop det 🙂

– I vanliga fall är jag en väldigt kreativ person. Den bästa känslan är när man blir så tokinspirerad att skapa någonting att man måste kliva ur sängen fast klockan är tre på natten så att den där idén man fick i huvudet inte försvinner innan man hinner förverkliga den <3

– Det var dock en stund sen jag kände så, då jag för tillfället kämpar för att få bukt med min psykiska ohälsa har inspirationen blivit lidande.. Den kommer tillbaka så småningom och till dess skriver jag mer om mina känslor istället. De är också viktiga och om jag kan få någon att känna sig mindre ensam i sin psykiska ohälsa genom att dela med mig om hur jag mår så är det värt prestationsångesten och det lilla suget som uppstår i magen när jag trycker på “publicera” tusen gånger om.

I övrigt tycker jag att bloggvärlden är en fantastisk värld att hänga i. Tänk att det finns så många som skriver, inspirerar, stöttar och peppar varanda, det är fint <3

Följ bloggen / Kontakta mig

Med det sagt hoppas jag att du ska trivas hos mig! Vill du kontakta mig så hittar du mig bland kommentarerna eller på email info [@] bysiri.se . För att få en uppdatering när det kommer nya inlägg på bloggen kan du följa mig via RSS, på facebook här, eller på bloglovin här. Läser du från mobilen och vill komma tillbaka till blogginläggen kan du klicka här. Vi ses väl?

 

om-siri-gif