Stavanger Street Art – Tou Scene

Disclaimer: I’m not the artist of any of the street art, I just like taking pictures of them. The photos are mine and are not to be used without permission.

Stavanger street art

Igår när solen sken bestämde jag och Peter oss för att strosa runt lite i mer outforskade delar av vårt område.

En sak ni kanske inte visste om mig är att jag är väldigt förtjust i street art, eller gatukonst som det heter på svenska. Missförstå mig inte, klotter i form av fula tags ger jag ingenting som helst för men smart/rolig/häftig grafitti/skrot-konst däremot = wow. Turligt nog för mig så ser de som bestämmer i Stavanger också det som konst så det finns flertalet platser med ordentliga målningar på. Då jag samlar på street-art i fotografiform tänkte jag visa er vad jag hittat framöver och jag tänkte att vi börjar med de jag fann igår. Häng med vet ja!

Vi börjar med de gula luftballongerna som pryder ett hus utanför vårt postombud, vi gick dit för att jag skulle posta en mattebok som jag sålt på Finn (norska blocket). Planen var egentligen att jag skulle studera Matte B i höstas för att få norsk studiekompetens men eftersom jag krashade i oktober och inte ens kan nöjesläsa böcker just nu får jag lägga de planerna på hyllan. Bra att den kan hjälpa någon annan ändå tycker jag 🙂

Stavanger street art - gula luftballonger, steampunk

När vi var färdiga hos postombudet gick vi ner till Tou Scene som är ett gammalt bryggeri i rött tegel, de första delarna byggdes redan på slutet av 1800-talet och sen fick byggnaden fler delar allt eftersom åren gick. På 80-talet stängdes den sista produktionen på bryggeriet ner och byggnaden stod sen övergiven i 20 år innan det bestämdes att den skulle börja rehabiliteras och användas till annat. Numera agerar Tou kulturscen, konstcenter, bar, evenemangsscen och pop-up-marknad i de delar som går att använda. En festival som anordnas i Stavanger varje år är NuArt festival, då kommer flertalet konstnärer till Stavanger och sätter sin prägel på olika byggnader, vissa genom grafitti och andra genom skrot-konst eller annat kreativt.

Street art vid Tou Scene

Vid ingången till baren där man kan få köa en stund är det tillexempel någon som sprayat dit en “bus of boredom”, passar bra där tycker jag.

Stavanger street art at tou scene - bus of boredom

Close up:

Stavanger street art - bus of boredom close up

På andra sidan om ingång står några figurer som jag samlar på – miniatyr-arbetarna. Jag har hittat ganska många runtom i Stavanger där de sitter på udda platser. Jag gillar de mest för att artisten uppenbart har humor och utnyttjar byggnadens konstruktion. Arbetarna hittar nästan alltid på tokigheter, eller “tull” som man säger här. Här är det tillexempel två av de som tjuvkikar runt hörnet av huskanten där deras kollega står och dricker.

Kan visa er fler av de någon dag om ni vill? 🙂

Stavanger street art - workers spying on a colleague

På sidan av bar-byggnaden kan man gå in på gårdsplatsen till bryggeriet, i gamla dagar agerade det antagligen vändplats för transportbilarna men nu är det en vanlig parkering med väggar fulla med konst. Jag har varit där flera gånger men upptäcker alltid någon figur jag inte lagt märke till tidigare gånger. Igår var det tillexempel den här, pojken vid symaskinen

pojken vid symaskinen - stavanger street art

Jag vet att det bara är en målning men jag får ändå lust att bara krama om honom, han ser så himla sorgsen ut. Det gäller honom också för den delen

Stavanger street art tou scene sad boy

 

När vi hade kikat runt en stund pekade Peter plötsligt på en vägg och frågade om jag såg gubben. Gubben? Jag kikade i alla fönster men inte såg jag någon gubbe där?

Där, sa han och pekade på en plats snett under ett fönster och se- där stod det ju faktiskt en gubbe (president?) i miniatyr på en balkong.

Stavanger street art - man på balkong

Close up, han ser inte särskilt road ut.

Stavanger street art - man på balkong 2

 

När jag var färdig med att insupa konsten på gårdsplatsen gick vi runt till baksidan av huset, här ser ni mer, om än inte allt, av själva bryggeriet.

Stavanger street art nuart tou scene

Det bär fortfarande spår från tiden då den var övergiven. Krossade fönster, flagnande färg och sprickor i fasaden – ruffigt men vackert tycker jag. Ser ni renen nere till vänster förresten? Det är en otroligt häftig skulptur av skrot som jag tänkte visa er närbilder av imorgon 🙂

 

Street art – Alive

När vi var färdiga vid Tou Scene fortsatte vi vår promenad runt Siriskjer (ja jag vet, jag borde bo där haha), innan vi gick tillbaka till Lervig brygga där vi bor. Vid oss är det någon som satt upp det här buskapet på en hel byggnadsvägg. Då det inte är stilla i vattnet så ofta tog det mig faktiskt 2 månader innan jag fick en chans att se vad det faktiskt var, ordet alive skrivet så att det speglas i vattnet, fint va?

Stavanger street art alive

Och det var allting från den här fotopromenaden.

Imorgon tänkte jag visa er renen som ni såg en skymt av högre upp, låter det bra? 🙂

3 kommentarer på “Stavanger Street Art – Tou Scene

  1. Vad kul att få känna dig lite bättre, hade aldrig trott att du var en street-art fantast! Jag var väldigt insnöad på Banksy en period för några år sedan men annars är jag otroligt dåligt insatt i ämnet. Hade varit kul att se mer av dina bildsamlingar (och definitivt mer av miniatyr-arbetarna!) när du är tillbaka igen 😀

    1. Hehe nej de flesta tror nog inte det, brukar höra att folk blir förvånade över mina intressen ^^ Var tvungen att googla Banksy nu, är så dålig på namn men ser att han har flera målningar i Stavanger som jag stannat upp och fotat för de är så bra, coolt ju! 😀

      Fler bilder kommer! Jag hoppas verkligen jag är tillbaka nu, har varit så borta från bloggosfären att jag är helt utdaterad, hur gick din flytt? Hoppas verkligen att du trivs! Ska så klart in och läsa hos dig men är ju kul att fråga själv också tycker jag 🙂 Kram!

Vill du lämna en kommentar på det här inlägget?